Ispiši ovu stranicu

KORONA VIRUS I LIJKOVI ZA UPALNE RUMATSKE BOLESTI

Treba li prekinuti s uzimanjem prednizona, DMARD (Methotrexat, Arava) ili drugih imuosupresivnih lijekove za reumatske bolesti?

Svi pacijenti trebali bi razgovarati sa svojim reumatologom prije odluke o prekidu uzimanja lijekova. Iako nema podataka o utjecaju ovih lijekova na COVID-19, bolesnici trebaju slijediti trenutnu praksu prekida terapije tijekom epizoda infekcije.
Izdvojeno iz preporuka ACR (American College of Rhumatology) www.rheuma-covid.org


Preporuke ACR ( American Colage of Rheumatology) – američkih reumatologa o brzini i težini infekcije COVID 19 kod reumatskih bolesnika , posebno onih koji koriste prednison, Methotrexat, Aravu, biološke lijekove ili druge imunosupresive.

Trenutno nema specifičnih podataka o SARS-CoV-2 u bolesnika s reumatološkom bolešću ili imunosupresijom.

Treba li prekinuti s uzimanjem prednizona, DMARD( Methotrexat, Arava) ili drugih imuosupresivnih lijekove za reumatske bolesti?
Svi pacijenti trebali bi razgovarati sa svojim reumatologom prije odluke o prekidu uzimanja lijekova. Iako nema podataka o utjecaju ovih lijekova na COVID-19, bolesnici trebaju slijediti trenutnu praksu prekida terapije tijekom epizoda infekcije.

Preporučuju li se neke farmakološke mjere (profilaktičke ili terapijske)?
Trenutno nema profilaktičkih ili terapijskih mjera za virus osim liječenja simptoma bolesti i njenih komplikacija. Ispitivanje potencijalnih terapija je u tijeku u SAD-u, Japanu i Kini, a rad na razvoju cjepiva također se kreće naprijed. Međutim, nejasno je kada će biti dostupne.

Što pacijenti mogu učiniti da se zaštite od oboljenja od ove bolesti?
CDC i drugi izvori naglasili su važnost higijene ruku, čestim i učinkovitim pranjem ruku, kao i izbjegavanjem oboljelih, posebno onih koji kašljaju ili kihaju. Ne potiče se rutinsko nošenje maski koji nisu zaraženi. Pokazalo se da su samo testirane N95 maske koje sprečavaju prijenos drugih koronavirusa (npr. SARS), a uporaba drugih maski može pacijentima pružiti lažan osjećaj sigurnosti i umanjiti ostale zaštitne mjere. Pacijenti za koje se sumnja da imaju virus trebali bi, međutim, nositi maske kako bi se spriječilo prenošenje. Ispiranje potencijalno zaraženih površina specifičnim antivirusnim dezinfekcijskim sredstvima također može ograničiti širenje ovog virusa.

Što još mogu učiniti pacijenti ?
Bolesnici koji su primili sezonska cjepiva protiv gripe neće spriječiti COVID-19, ali mogu umanjiti šansu za sekundarnu infekciju i spriječit će bolesti koje se mogu pobrkati s COVID-19. Pacijenti bi trebali koristiti često pranje ruku i općenito izbjegavati dodirivanje lica ili sluznice.
Uz to, pacijentima treba savjetovati da osiguraju redovitu opskrbu lijekovima za reumatske bolesti.